Как основателите на фондация „Живот със Синдром на Даун“ успяват да преборят догми, наредби и учебници, за да осигурят по-добър живот на дъщеря си и другите като нея

авг. 26, 2020 | Медиите за нас

Тя е една малка принцеса, бърбори, рецитира, пее, обожава Зумба, учи се да чете. Като всяко 6-годишно момиченце. Микаела е слънцето на мама Силвена, татко Красимир и батко Крис. И на още много хора, за които това усмихнато дете е вдъхновяващ пример и лъч надежда.

Родена със Синдром на Даун, 6-годишната Микаела има знания и умения, които не отстъпват на децата в норма. Но зад тези постижения стоят непрекъснатите усилия и грижи на нейните родители, решени да осигурят по-добър живот на дъщеря си. Стъпка по стъпка те градят една нова вселена за своето малко слънце и хората като нея – променят обществени стереотипи и предразсъдъци, несправедливи наредби, дори остарялото учебно съдържание. Едно уж обикновено семейство, което постига необикновени неща.

Днес хиляди хора познават Силвена Христова и Красимир Ламбов от Варна, а тяхната фондация „Живот със Синдром на Даун“ е подкрепа и утеха за много други семейства с подобна съдба. Двамата варненци са популярни влогъри с над 160 000 последователи в социалните мрежи, където показват своето ежедневие с двете си деца, по-малкото от които е със Синдром на Даун. „Искаме хората да разберат какво е Синдром на Даун, да свикнат с нашите деца и да ги приемат такива, каквито са. Нашите деца не са болни, не са страдащи, те са просто различни. Те имат нужда от повече грижи, но ще ви отговорят за тях с безкрайна обич. Те могат да имат живот като всички останали, ако получат необходимата подкрепа“ – така Силвена представя каузата на своето семейство. И голямата цел – че може би скоро и България ще стане като онези държави, в които хората със Синдром на Даун са неизменна част от обществото – те работят в магазини и кафета, те са талантливи художници и музиканти, те са модели и актьори.