Музикотерапия за деца със синдром на Даун

ное. 30, 2020 | Проекти и събития

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ осигурява напълно безплатно музикотерапия за деца със синдром на Даун. Проектът стартира през 2018г с музикални занимания по модела на Карл Орф във Варна. Моделът на Орф се използва при деца в норма и за терапия и специализирано обучение на деца, тийнейджъри и възрастни хора с широк спектър увреждания. От 2019г музикотерапия посещават и деца със синдром на Даун от София, през 2020г проектът стартира в Пловдив, а през 2021г в Стара Загора. Ние сами търсим възможности за финансиране всяка година, защото е изключително важно децата да продължават да се развиват и да не загубят всичко, което са постигнали с много усилия, време и старание. Целта ни е не само проектът да продължава през годините, но и да се учвеличава броя на подкрепените деца.

Музикотерапията подобрява координацията, сръчността и концентрацията. Музиката е един универсален език, който влияе по уникален начин на мозъка като стимулира множество зони, разположени и в двете полукълба. Точно поради тази причини, музиката може да се използва като съпътстващ терапевтичен метод. Музикотерапията е широко разпространена в целия свят, като тя цели да подпомага основната терапия на пациента. Сама по себе си музиката не може да лекува, но нейният терапевтичен ефект се състои в това, че тя може да индуцира широк спектър от емоции (радост, тревожност, страх, безпокойство) и едновременно да възбужда големи области във всички дялове на мозъчната кора. Тя е единственият сетивен стимул, който мигновено активира целия мозък.

Галерия

Може да подкрепите децата със синдром на Даун участващи в този проект и през следващата година ТУК или като си поръчате от нашите артикули с кауза ТУК .