Проекти и постижения

Проекти и постижения

2019

година

Арт занимания с терапевтична цел за деца със синдром на Даун

Арт заниманията с терапевтична цел ще са възможни благодарение на Business Run Varna 2019.

Бихме искали да Ви поканим да участвате в най-големия тийм билдинг в България с благотворителна кауза, който ще се състои на 09.06.2019 в гр. Варна!
Това е корпоративно, спортно събитие, което представлява щафетно бягане за отбори от фирми. Всеки отбор е от 4 души и всеки участник избягва 4 км преди да предаде щафетата на колега. Тази година с 30% от събраните средства ще бъде подкрепена фондация „Живот със синдром на Даун”, която ще организира съвместно с Карин Дом Варна Арт занимания с терапевтична цел в помощ на развитието на деца със синдром на Даун.

През 2018 г. в трите издания са участвали повече от 1600 души от 200 от най-големите фирми в България.
Запишете се за участие бързо и лесно на: https://varna.businessrun.bg/registration/ до 05.06.2019.

При регистрация за участие до 01.06.2019 ще можете да се възползвате от отстъпка за ранно записване.
Повече информация за събитието ще откриете на https://varna.businessrun.bg/.

Арт терапията е начин за изразяване на конкретни емоционални или физически състояния чрез изкуството, който има положително влияние върху личностното израстване и развитие. Тя подобрява сензомоторните умения, включително координацията око-ръка и сензорна стимулация.

Арт заниманията с терапевтична цел помагат на децата да усетят собствената си идентичност, да имат предпочитания, да правят избор, да имат чувство за собствени постижения извън рамките. Когато на деца се дава възможност да изразят себе си, те постигат истинско усещане за собствената си идентичност. Всичко това им помага да се изградят като осъзната личност.

Благодарим Ви, че чрез участието си ще дадете шанс за допълнително развитие на деца със синдром на Даун от гр.Варна!

Арт занимания с терапевтична цел за деца със синдром на Даун
2019

година

Летен лагер за деца със синдром на Даун и техните семейства

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ организира ЛЕТЕН ЛАГЕР 2019 за втора поредна година напълно безплатно за деца със Синдром на Даун и техните семейства от цяла България. Целта на лагера е да осигурим равен достъп на деца със Синдром на Даун, да се включват в обществения и социалния живот, а предвидените занимания ще са подходящи и специално предназначени за техните възможности и възраст. Събраните средства от продажба на нашите артикули с кауза през 2018 г се изразходваха за реализиране на летен спортен лагер, който беше също напълно безплатен за деца със Синдром на Даун и техните семейства от цяла България, общо 55 участници. Може да подкрепите тази наша инициатива и през тази година като си поръчате от нашите артикули с кауза ТУК.

Летен лагер за деца със синдром на Даун и техните семейства
2019

година

Физиотерапия за деца със Синдром на Даун от Варна

Ранната рехабилитация е изключително важна за развитието на децата със Синдром на Даун, тъй като характерно за по-голяма част от тях е по-слабия мускулен тонус. След като проходят за децата със синдром на Даун е необходимо, да продължат с посещенията при рехабилитатор, за да се подобри походката, за да се работи върху баланса, координация, слизане и изкачване на стълби, скачане, каране на тротинетка и колело. Проектът е напълно безплатен за децата през цялата 2019г.

Физиотерапия за деца със Синдром на Даун от Варна
2019

година

Адаптирано плуване за 30 деца със синдром на Даун от Варна, Добрич, София, Габрово, Севлиево, Стара Загора, Дупница и Гълъбово

АДАПТИРАНО ПЛУВАНЕ през 2019г за 30 деца със Синдром на Даун от Варна, София, Габрово, Севлиево, Стара Загора, Дупница и Гълъбово. Фондация „Живот със Синдром на Даун“ осигури финансиране за адаптирано плуване напълно безплатно за 30 деца от 8 града в България. През 2019г броят на подкрепените деца е с 10 повече в сравнение с 2018г. Включени са деца от по-малки градове, където възможностите за развитие на децата със Синдром на Даун или липсват или са ограничени. Наско е със синдром на Даун от София, част от проекта по адаптирано плуване от 2018г и 2019г на фондация „Живот със Синдром на Даун“. На 25.11.2018г спечели БРОНЗОВ МЕДАЛ на Международно състезание по адаптирано плуване.  На 19.05. Наско има успех и в IV национален турнир по плуване за деца с двигателни и ментални затруднения в гр. Пазарджик – 2 БРОНЗОВИ МЕДАЛА и ЕДНА КУПА за плуване гръб, крол и участие в щафета за целия отбор. Много сме горди, че сме част от това негово постижение. Благодарим на неговия треньор Даниела Садикова от Паракидс!  Пожелаваме му да продължава, да доказва, че децата със синдром на Даун могат, да бъдат успешни. За да продължи този проект за всички 30 деца през 2020г може да ни подкрепите ТУК.

Адаптирано плуване за 30 деца със синдром на Даун от Варна, Добрич, София, Габрово, Севлиево, Стара Загора, Дупница и Гълъбово
2019

година

Музикотерапия за деца със синдром на Даун в София през 2019 година

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ осигури МУЗИКОТЕРАПИЯ напълно безплатно за 5 деца в София през цялата 2019г. Музиката е един универсален език, който влияе по уникален начин на мозъка като стимулира множество зони, разположени и в двете полукълба. Точно поради тази причини, музиката може да се използва като съпътстващ терапевтичен метод. Музикотерапията е широко разпространена в целия свят, като тя цели да подпомага основната терапия на пациента. Сама по себе си музиката не може да лекува, но нейният терапевтичен ефект се състои в това, че тя може да индуцира широк спектър от емоции (радост, тревожност, страх, безпокойство) и едновременно да възбужда големи области във всички дялове на мозъчната кора. Тя е единственият сетивен стимул, който мигновено активира целия мозък. Ако искате да подкрепите проекта по музикотерапия и той да продължи и през 2020г, може да го направите ТУК.

Музикотерапия за деца със синдром на Даун в София през 2019 година
2019

година

Музикални занимания по модела на Карл Орф за деца със синдром на Даун във Варна през 2019 година

МУЗИКАЛНИ ЗАНИМАНИЯ по модела на Карл Орф. Осигурено е финансиране за 5 деца от Варна, които да посещават безплатно музикални занимания по модела на Карл Орф  през 2019г Моделът на Орф се използва при деца в норма и за терапия и специализирано обучение на деца, тийнейджъри и възрастни хора с широк спектър увреждания.

Той подобрява координацията, сръчността и концентрацията. Това е креативен начин на работа с деца, съчетаващ ритъм, говор, музика, движение с интересни игри, в който децата творят и изразяват себе си по различен начин. Ако искате да подкрепите проекта за музикални занимания по метода на Карл Орф и той да продължи и през 2020г, може да го направите ТУК.

Музикални занимания по модела на Карл Орф за деца със синдром на Даун във Варна през 2019 година
2019

година

Инициатива за промяна на съдържанието в учебниците по Биология за синдром на Даун за 10 клас

Инициатива за ПРОМЯНА на СЪДЪРЖАНИЕТО в УЧЕБНИЦИТЕ по Биология за Синдрома на Даун за 10 клас. Фондация „Живот със Синдром на Даун“ се зае с много сериозна, отговорна и трудна задача в продължение на повече от 1 година. Предложението ни за промяна на съдържанието в учебниците за Синдрома на Даун беше подкрепено от зам.министър Сачева и зам.министър Михайлова на срещата ни на 03.05.2018г. Промяна в съдържанието на учебниците по Биология в 10 клас за синдрома на Даун ще има. Това стана ясно и на срещата през януари 2019г на фондация „Живот със Синдром на Даун“ с представители на МОН и издателствата на учебниците. Благодарим на всички за желанието, заедно да направим още една крачка напред към по-доброто бъдеще на хората със Синдром на Даун в България! Направихме една важна крачка към промяна на учебното съдържание от преди 20 години и очакваме резултата черно на бяло през септември 2019г.

Инициатива за промяна на съдържанието в учебниците по Биология за синдром на Даун за 10 клас
2018

година

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ - ПОБЕДИТЕЛ в ежегодния конкурс „За енджиотата и хората"

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ е победител в ежегодния конкурс за текст „За енджиотата и хората“, организиран за четвърта поредна година от фондация Лале и НПО портал. Отличието е за ясно, вълнуващо и разбираемо представяне на организацията и значението и за хората.

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ – ПОБЕДИТЕЛ в ежегодния конкурс „За енджиотата и хората“
2018

година

Урок за синдром на Даун и толерантност в обществото

УРОК за СИНДРОМ на ДАУН и ТОЛЕРАНТНОСТ В ОБЩЕСТВОТО. Създадохме два урока – от 1 до 8 клас и от 9 до 12 клас за Синдрома на Даун в партньорство с Бъларски Дарителски Форум, който е част от проекта „Научи се да даряваш“.  Целта на тези уроци е да помогне учениците да осъзнаят, че това да си различен, не те прави по-малко достоен и с по-малко права в обществото. Занятията ще запознаят учениците с генетичното състояние Синдром на Даун и ще покажат различието през възможностите на хората с тази диагноза. Уроците провокират толерантност и вяра, че когато определени хора попадат в определена група или категория, не би трябвало да се поставят под общ знаменател, защото всеки има различен потенциал, способности и таланти. Вижте урока за ученици от 1 до 8 клас тук:
http://learningtogive.bg/lessons/sindrom-na-daun-i-tolerantnost-v-obshtestvoto/ 

Вижте урока за ученици от 9 до 12 клас тук: http://learningtogive.bg/lessons/sindrom-na-daun-i-tolerantnost-v-obshtestvoto-2/  Ако имате желание тeзи уроци, да бъдaт тема за обсъждане и размисъл и сте ученик, обърнете се към Ваш преподавател и обсъдете възможностите за дискусия. Ако сте учител и имате желание, да предизвикате интерес и толерантно отношение по един по-нестандартен начин излизайки от стандартните норми, изтеглете, прочетете и запознайте учениците със Синдрома на Даун. Ние от фондация „Живот със Синдром на Даун“ сме на Ваше разположение при всякакви въпроси.

Урок за синдром на Даун и толерантност в обществото
2018

година

Музикални занимания по модела на Карл Орф за 10 деца със Синдром на Даун от Варна

МУЗИКАЛНИ ЗАНИМАНИЯ по модела на Карл Орф. Осигурихме безплатни музикални занимания по модела на Карл Орф за 10 деца със Синдром на Даун от Варна през 2018г. Моделът на Орф се използва при деца в норма и за терапия и специализирано обучение на деца, тийнейджъри и възрастни хора с широк спектър увреждания.

Той подобрява координацията, сръчността и концентрацията. Това е креативен начин на работа с деца, съчетаващ ритъм, говор, музика, движение с интересни игри, в който децата творят и изразяват себе си по различен начин.

Музикални занимания по модела на Карл Орф за 10 деца със Синдром на Даун от Варна
2018

година

Адаптирано плуване за 20 деца със синдром на Даун във Варна и София

АДАПТИРАНО ПЛУВАНЕ през 2018г за 20 деца със Синдром на Даун във Варна и София. Осигурихме адаптирано плуване напълно безплатно за 20 деца със Синдром на Даун във Варна и София за 6 месеца през 2018г. Плуването е ценно за развитието на децата със Синдром на Даун, защото стимулира физическото и психомоторното развитие, подобрява координацията, нервната система, кръвообръщението, дишането, укрепва костната система и имунитета, нормализира мускулния тонус, действа благотворно върху храносмилането, тренира мускулите и връзките, намалява натоварването на гръбнака и изправя стойката. Чувствително подобрява общата моторика, повишава тонуса на организма.

Адаптирано плуване за 20 деца със синдром на Даун във Варна и София
2018

година

Спортен лагер за деца със синдром на Даун и техните семейства

СПОРТЕН ЛЕТЕН ЛАГЕР за ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН и техните семейства през 2018г. Организирахме спортен, летен лагер за деца със Синдром на Даун и техните семейства от цяла България за общо 55 участници през 2018г. Лагерът реализирахме напълно безплатно за 55 души, благодарение на всички хора, които си поръчаха чаша с кауза на фондацията ни „Живот със Синдром на Даун“. Благодарим и на ParaKids, които бяха наши партньори!

Спортен лагер за деца със синдром на Даун и техните семейства
2018

година

Участие с видеоклип на кръгла маса за Ранна детска интервенция

УЧАСТИЕ с ВИДЕОКЛИП на кръгла маса посветена на необходимостта от създаване на национална система за Ранна детска интервенция. Презентиран беше видеоклип на фондация „Живот със Синдром на Даун“ на много важно събитие, организирано от Национална мрежа за децата – National Network for Children Bulgaria, част от която е и фондацията ни. Д-р Емили Варгас Барон, която е гост в България по този повод споделя за необходимостта от ранна детска интервенция за развитието на дете със специални потребности.

Участие с видеоклип на кръгла маса за Ранна детска интервенция
2018

година

Участие с видеоклип на Регионална конференция на UNICEF Bulgaria

УЧАСТИЕ с ВИДЕОКЛИП на Регионална конференция на UNICEF Bulgaria. Клип на Фондация „Живот със Синдром на Даун“ беше презентиран на 5-6 юни по време Регионална конференция на UNICEF Bulgaria за Европа и Централна Азия на тема „Ранна детска интервенция – укрепване на системите и овластяване на семействата“ в Минск, Беларус. В конференцията са участвали 150 представители на държавни агенции, практикуващи и изследователи от 20 страни от ОНД и други европейски държави. Радваме се, че с нашият проект може да преминаваме границите на България. Благодарим на Карин дом за представянето от българска страна!

Участие с видеоклип на Регионална конференция на UNICEF Bulgaria
2018

година

21-ви март - Международен ден на хората със синдром на Даун

21-ви Март МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА СЪС СИНДРОМ НА ДАУНПрез 2016г, 2017г и 2018г превърнахме този ден в празник в цялата страна. Чрез видеоклипове предизвкваме цяла България да обуе шарени чорапи на този ден в подкрепа на хората със Синдром на Даун, да споделят снимки в социалните мрежи и да кажат във видео „Аз приемам“. Една огромна и нестихваща вълна от послания, толерантност и подкрепа в продължение дори на цяла седмица получихме от родители, малки и големи деца, тийнейджъри, директори, учители от ясли, градини и училища, влогъри, блогъри, известни личности, репортери, медии, водещи и още хиляди хора, някои от които обуха шарени чорапи на бебета и домашни любимци. Безкрайно благодарим!

21-ви март – Международен ден на хората със синдром на Даун
2018

година

Обучение на педагози, психолози и педагогически съветници от масовите детски градини и ясли

ОБУЧЕНИЕ НА педагози, психолози, педагогически съветници от масови детски градини и ясли. Фондация „Живот със Синдром на Даун“ организира обучение на тема „Акценти при обучението на деца със специални потребности” със специалисти от Карин дом през март 2018. Участниците бяха 24. Вървим все по-смело към промяна на нагласи и приемане на децата със Синдром на Даун в масови ясли и градини. Много учители и медицински сестри в ясли видяха и разбраха, че е възможно децата да се развиват и това зависи до голяма степен и от тях.

Обучение на педагози, психолози и педагогически съветници от масовите детски градини и ясли
2017

година

Организиране на въвеждащо обучение

ВЪВЕЖДАЩО ОБУЧЕНИЕ организира фондация „Живот със Синдром на Даун“ през 2017г за общо 36 специалиста от 5 детски градини в гр. Варна в партньорство с Карин дом по темата: Какво могат децата със Синдром на Даун?

Организиране на въвеждащо обучение
2017

година

Участие в лекция за синдрома на Даун в Медицински университет - Варна

УЧАСТИЕ В ЛЕКЦИЯ за Синдрома на Даун в Медицински Университет – гр.Варна. Благодарим за поканата на АСМБ-ВАРНА/Асоциация на Студентите Медици в България-гр.Варна за събитието на 21.03.2017г, което организираха по случай 21 Март – Международният ден на хората със Синдром на Даун и Световният ден на поезията. С удоволствие споделихме нашите мисли, вълнения и притеснения по темата Синдром на Даун, показахме на бъдещите лекари чрез видеоклип това, което не пише в учебниците за Синдрома на Даун – че хората с тази диагноза МОГАТ и се развиват.

Участие в лекция за синдрома на Даун в Медицински университет – Варна
2017

година

Промяна на две наредби в Община Варна

ПРОМЯНА на ДВЕ НАРЕДБИ в Община Варна през 2017г за децата с ТЕЛК. Една важна крачка, една голяма победа, един добър успех и една страхотна новина като завършек на 2017г за ВСИЧКИ 182 ДЕЦА С ТЕЛК ВЪВ ВАРНА! БЛАГОДАРИМ на Община Варна, че не останаха безразлични към предложението на фондация „Живот със Синдром на Даун“ за отпадане на таксите за ясла и градина за всички деца с ТЕЛК без значение %. В началото на 2017г отново по предложение на нашата фондация децата с ТЕЛК 50% ВЕЧЕ ИМАТ предимство при прием в яслите в гр. Варна.

Промяна на две наредби в Община Варна
2017

година

Какво постигнахме? Живот със Синдром на Даун

В това видео ще видите всичко което постигна фондация „Живот със Синдром на Даун“ само през 2017 г.

НАГОРЕ